Att skaffa en varmare garderob

Nu börjar det dra sig mot kallare tider och sommarklänningarna, shortsen och linnena är inte längre aktiva. Jag försöker rensa i garderoben så mycket jag kan för att slippa packa upp och undan till varje ny årstid men än så länge har jag inte lyckats med det. 
Något jag insåg när jag skulle packa upp mina höst- och vinterkläder var att jag har inte så mycket som jag faktiskt gillar eller som faktiskt värmer när det blir kallt. Grunden i ett värmande plagg är materialet det består av. Så dags att lära sig lite om olika material, vilka som är bra och vilka som är indirekt farliga för människa och miljö!
 
Till att börja med så finns det konstfiber och naturfiber.
Exempel på konstfiber är polyester, akryl, viskos osv. Man delar även upp de i två större grupper, där vissa utvinns på kemisk väg från plast, medan den andra gruppen utvinns från naturliga material som massa från träd. Men det räknas ändå till konstfiber på grund av mängden kemikalier som används under processen.
 
För det första värmer inte kläder av konstfibrer så bra som man kanske tror. Det andas inte som man vill att det ska och därför mår inte kroppen speciellt bra av det. Kemikalerna som man använder för att framställa dessa textilmaterial är väldigt giftiga och i många fall cancerframkallade eller skadligt för nervsystemet samt kan ge fosterskador. Sen har konstfiber en enorm negativ verkan på klimatet. Utöver utsläppen av kemikalerna som skadar människor och natur så blir det mijöförstörning varje gång man tvättar plagg som är gjort på konstfiber. Det släpps ut hundratals små plastpartiklar ut med vattnet från tvättmaskinen till fiskar och andra djur i hav och sjöar som de äter upp eller får i sig med annan mat och till slut dör av. Inte alls bra alltså...Fleecematerialet är det värsta av dessa material och släpper ut mest plastpartiklar av alla konstfiber. Så om du har en tröja eller annat i fleece tycker jag att du borde kasta den och köpa en av annat material. Till exempel ett plagg i naturfiber!
 
Naturfiber är precis som det låter, fiber från naturliga källor, djur eller natur. Det kan vara ull, bambu, lin, silke osv. Dessa material andas vilket kroppen tycker om, då de samarbetar med varandra. Det är till exempel jätteviktigt att välja underkläder i bomull eftersom det andas, annars kan man få problem med svamp eller liknande. Men att hitta kläder som är gjorda på naturfiber är inte helt lätt idag har jag märkt. Många märken väljer att blanda olika konstfiber eller t.o.m. så är vissa så dumma att de blandar konstfiber och naturfiber med varann... *facepalm*. 
 
Mitt mission i det hela är att jag vill bygga en varm garderob på plagg som bara är gjord på naturfiber, eller i alla fall mestadels. Eftersom det håller i längden, det värmer på riktigt och kanske det viktigaste att det är snällt mot miljö och hälsa. Ett tips till dig som också vill försöka få en vamare och ofarlig garderob är att faktiskt undersöka vad dina nuvarande favoriter är gjorda av.
Jag blev både lite ledsen och förvånad när jag insåg att min mysiga morgonrock är 100% plast, förstå vad mycket platspartiklar den morgonrocken släpper ut vid varje tvätt.. Då är det dags att leta upp en som är 100% naturlig istället. Det betyder alltså inte att man behöver slänga eller sänka vidare sina favoritplagg som är gjorda på konstfiber på direkten innan man har något att ersätta de med, men man kan göra en lista av vad man behöver leta efter när man är ute och shoppar. 
Att börja konsumera naturliga kläder visar butiken vilken efterfrågan som finns kring materialen. Man ska inte heller vara rädd att fråga efter kläder i naturfiber eftersom även det visar på vad kunderna vill ha. Jag som jobbar i klädbutik brukar ofta få frågan vad det är i för material, speciellt från äldre klokare människor, och de nobbar direkt om det är i konstfiber. Det är inget de vill lägga pengarna på brukar de säga, vilket värmer mitt hjärta. Men att jobba i klädbutik visar även att 75% av alla kläder idag görs i konstfiber vilket är synd. Jag har bestämt att jag bara får köpa kläder i naturfiber, eventuellt någon procent konstfiber men absolut inte fleece. 
 
Jag hoppas att jag har öppnat ögonen för någon att faktiskt kolla vad kläderna du bär är gjorda av, eftersom det är en lika stor miljöfara som hälsofara. Lägg en extra peng på kläder i naturfiber om det är dyrare än konstfiber, eller kolla helst på second-hand så lovar jag att det kommer kännas bättre i längden. Vi kan alla hjälpas åt på något sätt att rädda den enda planeten vi har. Och varför då inte börja kolla vad som faktiskt hänger i garderoben. 
 
Källor jag använt mig av i det här inlägget: sverigeskonsumenter.se , wikipedia:konstfiber , wikipedia:naturfiber
0 kommentarer