Celiaki

Detta inlägg kommer handla om Celiaki, vilket är en sjukdom och ingen allergi!
Jag fick reda på att jag hade celiaki för en vecka sedan. Jag och mamma åkte till Akademiska Sjukhuset i Uppsala där jag skulle träffa en läkare och en dietist.
 
Men till er som inte orkar googla upp vad celiaki är för något tänkte jag lite kort berätta det för er.
 
"Celiaki  är en autoimmun sjukdom vilket innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Det är alltså ingen allergi! När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. I sin tur leder det till näringsbrist och ohälsa. Celiaki kan  behandlas, inte botas. Behandlingen är att äta glutenfri mat resten av livet."
-Svenska Celiakiförbundet
 

Det hela började med att jag förr förra året börjat bli förkyld ovanligt ofta. Vi tänkte väl inte mer på det då utan åren gick och det var först i år som vi märkte av det mer.
Så pappa beställde en tid nere på Vårdcentralen. Väl där fick jag berätta hur jag kände mig osv och fick även komma tillbaka för ett blodprov. Efter ett tag fick vi svar och det berättade då bland annat att jag hade risk till att vara intolerant mot gluten. Vi skulle på de närmsta dagarna då få tid till en gastropiundersökning, vilket är att man kör ner en slang genom munhålan för att kolla på tunntarmen.
Men det kom aldrig något brev från Akademiska om detta besök utan jag skulle istället gå ner till Vårdcentralen igen och göra ett nytt blodprov (det har nu alltså gått en månad ungefär).

I måndags var jag nere på ett läkarbesök med mamma där jag träffade läkare och dietist som då berättade en massa saker för mig.
Jag behövde tillexempels inte göra gastropiundersökningen för att jag redan hade så pass höga värden. För att göra undersökningen skulle man ha sju ungefär - jag hade nittiosju!
Sjukt, jag kan fortfarande inte riktigt fatta det. Men genom att jag fick veta det kan jag nu lägga ihop varför jag varit så förkyld de tre senaste åren och det har alltså berott på att jag har ätit fel och mitt immunförsvar har inte kunnat skyddat mig eftersom det helt enkelt slitit emot mig. Känns kul! :-)
 
Så nu har jag fått en egen hylla i skafferiet, en egen smörask och det kan hända att vi även ska införskaffa en liten rosa brödrost bara för mig! För man måste vara otroligt noga med gluten och man måste tillexempel diska
av skärbrädor och kastruller innan jag kan använda det till min kost. 
 
  • Jag är jätte ledsen över att jag fått denna sjukdom och jag kommer tycka att det är jätte jobbigt att inte kunna fika eller äta på vanliga konditorier eller pizzerior längre!
 
  • Men samtidigt är jag förväntansfull över att lära mig läsa på innehållsförteckningar och därmed börja laga mer mat från grunden, få mer motivation att komma ut och röra på sig mer och även bojkotta alla snabbmatskedjor! Och jag är glad över att det glutenfria sortimentet idag är så stort och det mesta smakar likadant! 
0 kommentarer