Önskelista

Att ens ha en önskelista kanske känns dumt och bortskämt men trots det att jag vill försöka minska på grejerna och leva ett mer minimalistiskt och klimatsmart liv så finns det fortfarande saker som jag hade velat ha i mitt liv som ändå passar in i den livsstilen. Alltid mysigt att få paket även om jag gillar känslan att ge bort också! Så här kommer min önskelista på sju punkter som kanske hjälper den som inte vet vad den ska köpa i julklapp om den vill ge mig något. Eller också bara allmänna tips till den som vill ha smarta idéer. 
  
Donationer för klimatet
Den här btyder nog nästan mest för mig. Att ge bort pengar till organisationer som faktiskt kan påverka betyder jättemycket och jag blir varm i hjärtat av att veta att personen har tänkt på klimatet eller djuren för min skull, riktigt fint faktiskt! Valfritt belopp dessutom, en slant hjälper mer än ingen såklart. För att inte tala om valmöjligheten på organisationer! Donationer är också ett bra tillbehör till ett paket om man ändå vill ge något materielt. 

Glutenfria godsaker
Här om något finns det valmöjlighet! Sötsuget är ju något jag fått av min far och är inte ens lite ledsen över det. Choklad, bullar, chips, godis ja listan kan göras lång av vad man kan köpa till mig, och självklart gelatin -och glutenfritt. Att det ska vara glutenfritt kanske inte var en överrasking men även fritt från gelatin är viktigt för mig efter en video jag såg på Djurens Rätts instagram om hur gelatinet blir till så vill jag helst slippa det också. Det gör det dock lite svårare att hitta godis, men kan tipsa om lyckoboxen.se som är en hemsida med massa allergivänliga godsaker.

Begagnat
Om man mot förmodan tänkt köpa en pryl eller klädesplagg vill jag att begagnat ska prioriteras. I mina tidigare inlägg har jag pratat om hur just nykonsumtion är en tung miljöförstörare för moder jord som jag helst inte vill bidra till. Sen beror det självklart på vad det är för något, örhängen eller annat där det finns en hygienrisk kan man behöva ta till nykonsumtion om det inte redan finns helt nya sådana på second hand. Det blir lite extra tid och tanke som går åt när man handlar just begagnat men det finns något fint i det tycker jag. Då blir man också extra nöjd att ge bort just det paketet. 
Exempel på saker som jag kollat på är mobilskal, kuddfodral, en fin mössa & en klocka. 

Klimatsmarta grejer
Jag har nyligen upptäckt hemsidor som säljer grejer som gör det enklare att vara klimatsmart i vardagen, ett bra tips! Mina tvättbara pads är en sån liten grej som jag insett att jag uppskattar mer än jag trodde. Jag slipper känna dåligt samvete varje gång jag ska ta bort sminket och slänger alla dessa bomulsspads i sopkorgen, och den där jobbiga känslan när man inser att man inte har några kvar och måste handla. Nu tvättar jag bort smink och smuts precis som innan men slipper ångest och dåligt samvete för jag vet att efter en tvätt så ligger dom där i min lilla burk igen och plånboken blir inte mindre för det. Precis sånt fast till andra saker som man använder i vardagen finns det på dessa hemsidor. Priset kanske är högt men det är värt i längden om man tänker framåt vilket man måste. Jordklok är en av mina favoriter på dessa hemsidor, men det finns självklart fler.
 
GWs brott-spel
Haha ja det här är ju lite motsägelsefullt kanske, men det är mest på skämt för jag tror inte ens jag är tillräckligt smart för det spelet. Men den som inte vet det än så gillar jag GW, han har ett spännande sätt att tänka på och är otroligt duktig på att berätta mordhistorier på så man verkligen fastnar. Hans serie "GWs mord" är en av de bästa dokumentärserier jag vet, men bara därför tror jag inte att detta spel skulle vara något för min gärna men vem vet. Jag har ju trots allt inte spelat det än hehe. 
 
Upplevelser
Detta är ju det nästbästa, efter donationer. Att få uppleva något med nån man tycker om är ju så roligt, speciellt att få ha ett minne tillsammans. Bowla, äta på restaurang eller ja gå på bio är bara förslag men som jag också hade uppskattat. Finns inte så mycket mer att säga tycker jag, för många val!
 
Presenkort
 Den här hör ihop med lite allihopa nästan. Presentkort är också smart, och även här finns många alternativ att välja bland. Man kan också göra sitt eget presentkort på tjänster eller upplevelser, eller göra ett eget på en hemsida där presentkort inte finns som alternativ t.ex. second hand. 
0 kommentarer