Hur går det egentligen?

Tänkte skriva lite om hur det går med mina nyårslöften som jag satte i slutet av förra året! 
 
 
Nyårslöfte 1:

Det har gått sådär. Jag har handlat nyproduktion av kläder men i rimligt syfte. Jag ska förklara utan att försvara mig själv. 

I början på våren sprack båda mina favorit-jeans och jag var tvungen att köpa nya på grund av att det ena paret var i tunt jeanstyg vilket inte gick att laga och det andra paret var redan så slitna i tyg och färg så det behövdes ändå ett par nya. 

Jag valde att gå till Cubus för att kolla vad de hade för utbud på jeans - behövde både ljusare och svarta. Och jag tillät mig själv att välja bra jeans med kanske lite dyrare pris bara för att verkligen investera. Cubus kanske inte är känt för att ha slitstarka byxor, precis som H&M eller GinaTricot men jag hittade ändå byxor som jag var nöjd med. 

När jag väl kom hem såg jag att det ljusblåa paret var gjort delvis av återvunna plastflaskor vilket kändes toppen! Tydligen är Cubus duktiga på att tänka hållbart och därför har det blivit min nya favoritaffär. 

Det blev även en ny basic vit t-shirt, eftersom min dåvarande var utsliten och nästintill genomskinlig. 

Och basic-plagg samt underkläder var ju faktiskt något jag kände att jag fick köpa om behovet skulle finnas. Jeans, ljusa - mörka - svarta är ju ändå en väldigt basic del av garderoben och därför kommer jag även köpa ett par mörkblåa jeans framöver för att jag inte har några. 

Jag har även handlat underkläder och ett par shorts från Cubus och en bikiniöverdel från Nelly för Nelly-points som jag fick i födelsedagspresent av dom. 


Utöver just det shoppingtillfället har jag handlat mycket second hand, främst facebookgrupper eller Tradera. Och jag känner att det är något jag måste minska på till nästa års nyårslöften. Ibland köper jag plagg som bara kommer användas nån gång bara för att det är billigt eller så vilket känns fel. Det är ju ändå transport vilket är dåligt för miljön speciellt om plagget inte kommer till användning och bara säljs vidare. 


Jag försöker också skaffa mig en så smart garderob som möjligt, alltså där allt passar med varann och det är lätt att välja vad jag ska ta på mig. Men det känns som att det är en bit dit. Även om syftet med idéen är bra så känns det dumt att göra sig av med plagg som jag trivs i/användbara bara för att det inte passar den smarta garderoben. Vi får se, jag kommer nog på en lösning!


Nu till hösten kommer jag också behöva handla mysiga och varma överdelar och självklart kollar jag i andra hand först, men jag tänker att ett plagg som är gjort på ett miljömässigt sätt med miljövänliga material är ju faktiskt inte dumt heller. 

Jag tycker syftet med hela löftet är att komma ifrån import-kläderna och istället satsa på svenskt/miljövänligt vilket både kan vara secondhand eller nyproduktion. 

 

Dock är det en nackdel för mig att jobba i klädbutik eftersom jag 1. vill stödja butiken jag jobbar i pga ekonomisk kris, 2. jag får kläderna till rabatterat pris och 3. det är smidigt för mig då jag kan ta hem plagget och prova det i lugn och ro hemma med mina plagg jag har i garderoben till skillnad från att köpa något i butik och sen ev. lämna tillbaka om det inte blev som jag tänkt. 

Och eftersom jag jobbar i klädbutik så blir det lite automatiskt att jag får/köper plagg som vi har i butiken bara för att visa upp hur plaggen ser ut på. Men jag tycker ändå jag varit duktig eftersom vi har fått in riktigt mycket snyggt under sommaren och hösten och jag har inte handlat något av det på länge nu. 


Men en till problematisk fråga har kommit i och med detta löfte. Hur ska man tänka kring reor? Av erfarenhet i den lilla butiken jag jobbar i så brukar rea-plagg tillslut kastas för att det inte säljs helt enkelt. Jag vet inte om det är samma på större butikskedjor, typ Cubus men med tanke på mängden kläder så känns det ändå som en (o)rimlig lösning för dom. Vilket såklart är slöseri. Så är det okej att handla från reor, även om det är typ Cubus eller så?

 

 
0 kommentarer